Iets heel groots en kostbaars als een keuken achteraf betalen
Je zou denken dat je een keuken meteen bij bestelling ineens moet betalen. Het is helemaal geen gekke gedachte. Een keuken is immers niet goedkoop en de winkelier wil er natuurlijk zeker van zijn dat hij zijn geld krijgt. Het tegendeel is echter waar. Het is wettelijk niet toegestaan om vooraf de gehele betaling van de keuken te eisen.
Mag je dan alles achteraf betalen?
Alles pas na levering van de keuken betalen is ook weer het andere uiterste. Het is wel zo dat men een gedeelte van de betaling op voorhand mag eisen en dat de rest wordt voldaan na levering en (indien afgesproken) na installatie van de keuken.
Waarom mag de keukenboer geen algehele vooruitbetaling eisen?
De winkelier kan geen vooruitbetaling vragen voor iets wat hij zelf nog moet bestellen bij de leverancier. De winkel heeft geen keukens op voorraad die je zomaar mee kunt nemen.
Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Soms heeft men kant en klare showmodellen in de aanbieding die meteen kunnen worden meegenomen. Die dienen dan wel te worden betaald. Dit is per winkel verschillend, ieder heeft hierin eigen voorwaarden.
Waarom is het wettelijk niet toegestaan om algehele vooruitbetaling te vragen?
Als je een keuken besteld moet de keukenboer het op zijn beurt weer bestellen bij de leverancier of fabrikant. De keuken moet op maat worden gemaakt en aangepast aan de wensen die jij hebt aangegeven en samen met de keukenboer op papier hebt gezet. Je hebt een contract en die moet worden nageleefd. Stel je voor dat een leverancier niet op tijd levert of er ontbreken onderdelen, of de keuken past niet. Dan heb je er wel voor betaald.
Dit is met name waarom je achteraf betaalt. Sommige winkels bieden zelfs de mogelijkheid tot betalen in maandelijkse termijnen.