Consument moet achteraf kunnen betalen

Wist u dat het verplicht is om consumenten de mogelijkheid te geven achteraf te betalen? Althans, u mag niet het volledige bedrag vooruit laten betalen met bijvoorbeeld iDeal. Het is wel zeer gebruikelijk om te doen en veel consumenten hebben er over het algemeen geen moeite mee, maar juridisch juist is het niet.

Betalen bij levering
De standaard regeling is dat er betaald moet worden bij levering. Zoals je bij de bakker het brood krijgt terwijl je tegelijkertijd het geld geeft of zoals je de pizzabezorger zijn geld geeft nadat hij de pizza’s aan je heeft gegeven. In veel gevallen in ons dagelijks leven vinden we het heel gewoon dat betaling en levering min of meer op hetzelfde moment gebeuren. De wet vereist dat ook: ‘De betaling moet geschieden ten tijde en ter plaatse van de aflevering.’

Uitzondering consumentenkoop
Er is een uitzondering voor de consumentenkoop. Daarvan is sprake wanneer een bedrijf iets verkoopt aan een consument. Er is dus sprake van een consumentenkoop wanneer een webwinkel iets verkoopt aan een consument. In zo’n geval mag er maximaal 50 procent vooruitbetaling gevraagd worden. Of zoals dat in de wet is geformuleerd: ‘Bij een consumentenkoop kan de koper tot vooruitbetaling van ten hoogste de helft van de koopprijs worden verplicht.’

IDeal én een andere oplossing
IDeal mag dus wel. Als de koper daar vrijwillig voor kiest is er helemaal niets aan de hand. Waar het eenvoudigweg om gaat is dat er een mogelijkheid moet zijn om (een deel) achteraf te mogen betalen. Denk aan verzending onder rembours, overboeking achteraf of een van de vele diensten, zoals AfterPay.

Extra kosten voor achteraf betalen
Veel gedoe natuurlijk, dat achteraf betalen. Vaak komen daar extra kosten en risico’s bij kijken. Maar ook dat valt op te lossen. De werkelijke kosten van de wijze van betalen mogen doorberekend worden aan de consument. Met de betaalservice van PostNL bent u bijvoorbeeld zo’n 18,35 euro + 1 procent van het factuurbedrag kwijt. Deze kosten mag u doorberekenen aan de consument. Zolang het maar de door u werkelijk gemaakte kosten zijn. U mag geen extra toeslag rekenen.

Afschrikwekkende werking
Zolang u naast iDeal ook een vorm van betalen aanbiedt waarbij de consument het geheel of een deel van het te betalen bedrag, bij levering of achteraf mag betalen, maar daar wel een extra bedrag voor moet betalen, zal de consument eerder kiezen om vooruit te betalen. Het vooruit betalen via iDeal is dan immers goedkoper dan achteraf betalen. Hiermee kun je voldoen aan de wet en toch de meeste klanten bewegen tot een vooraf betaling of betaling per iDeal.

Charlotte Meindersma is jurist voor de creatieve sector en ondernemers. Ze is eigenaar van Charlotte’s Law & Fine Prints.

Bron: http://twinklemagazine.nl/achtergronden/2015/03/consumenten-moeten-mogelijkheid-hebben-om-achteraf-te-betalen/

Koop met Klarna Eerst zien, dan betalen

Eenvoudig en veilig online winkelen
Bij Klarna hoeft u zich niet te registreren en geen wachtwoorden in te vullen. U hoeft pas voor uw producten te betalen nadat u deze heeft ontvangen. Bovendien kunt u ervoor kiezen om gespreid te betalen.

Achteraf betalen
Achteraf betalen is een uitkomst als het gaat om eenvoudig en veilig betalen. Als u er bij Klarna voor kiest om achteraf te betalen, ontvangt u altijd uw producten voordat u ze betaalt. U hoeft nooit te betalen voor een verkeerde levering of producten die niet bezorgd worden. Achteraf betalen is eenvoudig, praktisch en zonder risico. U betaalt het gehele bedrag binnen 14 dagen.

Verzamel uw aankopen op Klarna’s maandelijkse factuur
Als u ervoor heeft gekozen om gespreid en flexibel te betalen, worden uw aankopen verzameld op één maandelijkse factuur. Deze factuur betaalt u aan het begin van de daaropvolgende maand. Als u meerdere aankopen verzamelt op de maandelijkse factuur, betaalt u altijd met dezelfde betalingsomschrijving.

Bron: https://klarna.com/nl/koop-met-klarna

PayPal‘s gratis achteraf betaaloptie

De achteraf betaaloptie die PayPal’s Eelco van Wijk april dit jaar aankondigde, wordt dit kwartaal nog gelanceerd in Nederland. Merchants krijgen direct geld bijgeschreven na een verkoop. Het bedrag wordt pas na levering afgeschreven bij de consument, die niet hoeft te betalen voor de service.

Klarna en AfterPay

PayPal gaat met zijn achteraf betaaloptie in ons land onder andere concurreren met Klarna en AfterPay. Het Zweedse Klarna nam eind vorig jaar het Duitse Sofort over en het zag hoe het Nederlandse Afterpay kort daarop in handen kwam van het eveneens Duitse Arvato Bertelsmann.

Bron: http://twinklemagazine.nl/nieuws/2014/08/paypal-s-gratis-achteraf-betaaloptie-binnen-5-weken-live/

Achteraf betalen met Afterpay

Achteraf betalen lijkt heel gewoon, maar geldt dit ook online? Webwinkels bieden consumenten uiteenlopende betaalmogelijkheden. De meeste betaalopties bestaan echter uit een volledige vooruitbetaling. Online achteraf betalen is in veel gevallen nog niet standaard opgenomen in de online kassa, terwijl dit juist een bekende en vertrouwde wijze van betalen is. Ook ontvangt een groot deel van de consumenten liever eerst het product alvorens te betalen.

AfterPay maakt het mogelijk om veilig en vertrouwd achteraf te betalen. De dienstverlening van is toegankelijk, gemakkelijk en betrouwbaar. In de afgelopen jaren zijn zij uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf met een specialisme in de dienstverlening rond online achteraf betalen. AfterPay werkt samen met professionele leveranciers en partners en blijft continu bezig met innoveren op het gebied van online achteraf betalen.

Bron: http://afterpay.nl/consument-over-AfterPay