Achteraf Betalen bij

Online shoppen in Rusland? Niet iedereen is voorstander

Achteraf betalen nieuws, Blog

In Nederland en andere Europese landen stijgt het aantal online shoppers ieder jaar nog. Ook worden er ieder jaar weer meer en meer online bestellingen gedaan. Online shoppen is hier simpelweg erg populair.

In Rusland zit dit allemaal iets anders. Hier winkelt ongeveer de helft van de internetgebruikers wel eens online. Dit is veel minder dan in Europa. Daar komt nog bij dat een groot deel van de Russen aangeeft helemaal nooit online te gaan shoppen: ook niet in de toekomst.

Rusland: 40 procent wil niet online winkelen

Uit een onderzoek van E-commerce Foundation over de Russische e-commerce markt, blijkt dat vorig jaar ongeveer 50 miljoen Russen online hebben geshopt. Dit lijkt veel, maar in feite gaat het om slechts de helft van de Russische internetgebruikers. Wat nog opvallender is, is het feit dat maar liefst 40 procent aangeeft niet van plan is binnenkort een digitale bestelling te plaatsen. Dit betekent dat de e-commerce markt in Rusland op de korte termijn in ieder geval niet snel zal groeien.

In Europa is de e-commerce markt ontzettend groot, maar in Rusland niet. Veel Russen hebben zelfs nog nooit een online bestelling geplaatst.
Waarom 40 procent van de ondervraagde internetgebruikers binnenkort geen bestelling wil plaatsen, is niet bekend. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat online shoppen in Rusland simpelweg niet zo ‘normaal’ is als in Europa. In Rusland wordt er gewoon meer in fysieke winkels geshopt.

Kleine groei Russische e-commerce in 2017

Volgens experts moet de Russische e-commerce dit jaar ongeveer 28,8 miljard euro opleveren. In 2016 werd er nog 24,6 miljard euro uitgegeven in Russische webwinkels. Dit betekent dat de Russische e-commerce markt dit jaar wel gaat groeien, maar dat de groei niet echt groot zal zijn. Achteraf betalen is bijvoorbeeld nog niet goed beschikbaar. Zeker als je kijkt naar het grote aantal Russische internetgebruikers dat nog niet online winkelt, is dit opvallend.