Achteraf Betalen bij

Debiteurenbeheer en klantvriendelijkheid combineren: 3 tips

Achteraf betalen, Blog

Je wil dat je facturen zo snel mogelijk betaald worden, maar je wil je klanten niet te agressief benaderen met allerlei betalingsherinneringen. Hoe kun je effectief debiteurenbeheer en klantvriendelijkheid nu eigenlijk het beste combineren? Je leest het in de drie tips in dit artikel. Door de tips in dit artikel op te volgen, worden jouw facturen sneller betaald en blijf je op en top klantvriendelijk.

Tip 1: neem niet iedere klant aan

Als je slecht betalende klanten niet aanneemt of in ieder geval strengere regels met hen afspreekt, hoef je je geen zorgen te maken om je debiteurenbeleid en klantvriendelijkheid. Het is niet bepaald klantvriendelijk om een kredietwaardigheidscheck door te voeren binnen je bedrijf, maar je kunt de kredietwaardigheid van je klanten wel subtieler controleren. Partijen als Klarna, AfterPay en Billink doen dit namelijk snel en onopvallend, dus zonder dat de klant ook maar iets in de gaten heeft. Hier maken de webshops waar je achteraf betalen kunt ook gebruik van.

Tip 2: investeer in een goede klantrelatie

Heb je een goede relatie met de klant, dan is hij of zij minder snel geneigd je facturen te lang te laten liggen of helemaal niet te betalen. Investeer je in een goede klantrelatie, dan pluk je hier later de vruchten van. Je kunt de klantrelatie verbeteren door de klant regelmatig leuke aanbiedingen te sturen, maar ook door je bezig te houden met aftersales. Heeft de klant zijn of haar bestelling ontvangen, dan is het zeker netjes om te vragen of hij of zij tevreden is met het betreffende product. Doe je dit consistent en doe je ook echt iets met feedback, dan is dit zeker goed voor de klantrelatie.

Tip 3: maak betalen zo gemakkelijk mogelijk

Klanten zijn sneller geneigd te betalen als het voldoen van de betaling gemakkelijk en snel gaat. Dit betekent dat je het jouw klanten zo gemakkelijk mogelijk moet maken om hun facturen te voldoen. Bied daarom niet alleen betalingsmogelijkheden als iDeal, een betaling met de creditcard en een overschrijving aan, maar bied je klanten ook de mogelijkheid hun factuur achteraf te betalen met bijvoorbeeld Klarna of AfterPay. Jij hoeft zelf niets te doen, maar je facturen worden wel betaald. En omdat de betalingswijzen van Klarna en AfterPay allebei erg gebruiksvriendelijk zijn, zijn klanten sneller geneigd jouw facturen te betalen.

Debiteurenbeheer en achteraf betalen