Veel consumenten vinden het prettig om hun aankopen achteraf te betalen. Maar liefst een derde van de online shoppers geeft aan hun facturen het liefst achteraf te voldoen. Bied je deze betaalmethode aan in jouw online shop, dan ben je dus zeker klantvriendelijk bezig. Wat veel ondernemers echter niet weten, is dat de betaalmogelijkheid achteraf betalen ook verplicht is in Nederland. Hoe dit precies zit, lees je op deze pagina.
Er zijn veel Nederlandse wetten waar e-commerce ondernemers zich aan dienen te houden. Eén van deze wetten stelt dat je maximaal 50 procent aan aanbetaling mag eisen aan de Nederlandse consument. Dit betekent dat je niet alleen betaalmogelijkheden aan mag bieden waarbij consumenten hun factuur direct betalen, maar dat je ook minimaal één achteraf-betaalmogelijkheid aan moet bieden in je online shop.
Volgens de Nederlandse wet mogen e-commerce ondernemers dus niet alleen de betalingsmogelijkheden iDeal, een creditcardbetaling en een overschrijving aanbieden. Minimaal één van de aangeboden betaalmethoden moet het voor consumenten mogelijk maken om achteraf te betalen.
Er zijn diverse betaalmethoden die volgens de wet geaccepteerd worden voor het achteraf betalen van online aankopen. Ten eerste is er de online factuur, die klanten via e-mail toegestuurd krijgen en bijvoorbeeld binnen 14 of 30 dagen moeten betalen. Deze betaalmethode werkt prima, maar helaas zijn er wel veel consumenten die hun factuur te laat betalen of helemaal niet betalen. Dit komt bijvoorbeeld omdat zij hun factuur vergeten.
Wat je beter kunt doen, is de betaalmethode van het achteraf betalen aanbieden met een partij als Klarna of AfterPay. Met deze betaalmethodes hoef je zelf niets te doen als e-commerce ondernemer, maar krijg je jouw betalingen wel op tijd binnen. Ook houd je je aan de wet, want met Klarna en AfterPay mogen consumenten hun aankopen achteraf betalen. Bied je een van deze betaalmethoden aan, dan is jouw webwinkel dus honderd procent legaal.